Oorsprong en geschiedenis freerunning

Parkour, dat waar alles begon

Alles over freerunning , waar we nu staan, wat belangrijk is en waar de sport naartoe gaat.

Anton Frederiks

1875 – 1957

Franse marineofficier – ontwikkelaar “Methode naturelle” ook wel Hébertisme genoemd.
Hij ontwikkelde deze manier van trainen om alle denkbare obstakels te kunnen overwinnen. Er werd getraind op weerstand, kracht, snelheid en explosiviteit. De onderdelen waren o.a.  lopen, rennen, springen, klimmen, gewichtheffen, werpen, balanceren, zelfverdediging, zwemmen en voortbewegen op handen en voeten.

Studenten in het leger werden aangemoedigd om de 10 fundamentele bewegingen te trainen. Kort daarna werden de oefeningen door het Franse leger en de stedelingen van Parijs overgenomen. Tijdens de eerste wereldoorlog  kwam de ‘Méthode naturelle-inspired obstacle courses’ (Methode van de natuurlijke geïnspireerde obstakels).

Na de oorlog zagen we een afname van populariteit bij het publiek, maar bleef het een onderdeel van de trainingsmethode van het Franse leger. En hierdoor kwam Raymond Belle in Da lat, Vietnam in aanraking met Héberts cursus ‘Le parcours du combattant’ (de hindernisbaan).

Link naar boek

 

 

1939 – 1999

Raymond Belle was geboren in Vietnam met een Franse vader en een Vietnamese moeder. Hij woonde daarna nog een tijd bij zijn oom, maar daar werd hij mishandeld. Daarom is hij toen hij 7 jaar jong was,  geplaats in het militaire weeshuis.

Hij onderging 9 jaar training en werkte dag en nacht aan zijn skills met betrekking tot ‘la méthode naturelle & le parcour’. (de natuurlijke methode en parkour). Hij kreeg een zoon David. Zelf werd hij succesvolle brandweerman vanwege zijn parkour skills.

 

1973 – HEDEN

Geïnspireerd door zijn vader, Raymond Belle.

David Belle en zijn vader Raymond zijn het begin van de wereldwijde groei van een zogeheten movement.

David Belle 14 jaar jong was vaak te vinden bij zijn vrienden. Die destijds ronde de 16 jaar jong waren. Hun kinderspelletjes waren ondertussen keiharde trainingen geworden. Met de nadruk op kracht, zelfvertrouwen en nederigheid.

 

Eerste freerunning team – Yamakasi

De groep begon grotere springen te trainen naar hogere obstakels te gaan om hun toewijding en wilskracht te testen. Het moment dat de groep beter wordt beginnen ze lokale aandacht te krijgen (1997)

Door David’s broer, Jean François kregen ze de kans om voor het eerst live te gaan met een optreden. Toen besloten ze zichzelf Yamakasi te noemen (Congolees voor, sterk lichaam, sterkte geest).

Teamlid Sébastien Foucan bedacht de uitdrukking ‘Art Du Déplacement’ (kunst van het verplaatsen/kunst van het parkour) om te beschrijven wat ze deden.

Door het eerste optreden kregen ze veel bekendheid en werden ze in hetzelfde jaar gevraagd voor het Franse tv-programma  Stade 2

Link naar eerste tv optreden.

Belangrijke data

In 2001 – Kwam de film Yamakasi uit
in 2003 – Ging parkour de wereld over en kreeg zij haar bekendheid
in 2005 – Kwam de film Jump Britain uit en toen klikte er iets in England.
In 2005 – Kwamen Google en Youtube tot leven
In 2009 – Zijn ze de term freerunning gaan gebruiken.

 

Vandaag de dag zijn er steeds meer wedstrijden, zoals Red Bull – Art of Motion 

 

Missie

ZERO biedt jongeren ruimte tot zelfontwikkeling door middel van freerunning en fun.

Bij ZERO zien we sport en beweging als essentieel voor de ontwikkeling van een gezonde levensstijl. Steeds minder jongeren doen aan een sport. Als je het ons vraagt, moet dat veranderen. Een sportende maatschappij is een sterke maatschappij!

Freerunning is een sport bij uitstek waarin je creativiteit en skills maximaal samenkomen. De perfecte sport voor iedereen met een beetje durf. Het is zowel een indoor als outdoor sport en veel van onze docenten en leerlingen oefenen dan ook voortdurend hun nieuwste tricks – op schoolpleinen, in sportzalen en winkelcentra.

Binnen ZERO gaan we voor meer dan een uurtje sport. Van onze docenten verwachten we dat ze er alles aan doen om te werken aan onderling respect en vertrouwen in de groep. Dat doen we door elkaar niet af te branden, maar juist aan te moedigen. Zo hebben we ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. Een van de ouders schrijft:

‘Bij ZERO Freerunning werken enthousiaste docenten die kinderen en jongeren in een veilige omgeving aanmoedigen hun talenten te ontwikkelen. Ze nemen onzekerheid bij kinderen weg en dit is, vooral voor het zelfbeeld van kinderen en jongeren, een mooie opsteker!’

Kijk, en daar worden we blij van!

Doelgroep

ZERO zet zich in voor kinderen en jongeren vanaf 8 jaar. ZERO is bovendien een actieve partner voor scholen, bedrijven en overheidsorganisaties.

VISIE – 2025

Binnen nu en drie jaar hopen we een eigen locatie in Zwolle te openen. Zo kunnen we écht het thuisgevoel voor jongeren creëren. We mikken op zo’n 2500 actieve freerunners, zodat we freerunning in Nederland écht op de kaart kunnen zetten.

Partners

Wij zoeken actief naar (landelijke) samenwerkingen waarbij onze missie centraal kan blijven staan. We vinden het belangrijk dat kwaliteit ook bij onze partners hoog in het vaandel staat. Zo kunnen we de veiligheid van onze activiteiten garanderen en streven we naar het maximale.